page_banner

tala fou

O le faʻasoesa ma mitiia o polotini i le tino e faʻataunuʻuina e ala i amino acids: o le muamua elemeni elemeni i le tino, porotini ei ai le manino matafaioi i meaai taumafa, ae le mafai ona faʻaaoga saʻo i le tino. E faʻaaogaina e ala i le liua i tamaʻi vaega o amino acid.

2. taʻalo le sao o le paleni o le nitrogen: pe a talafeagai le lelei ma le aofaʻiga o polotini i aso taʻitasi taumafa, o le aofaʻi o nitrogen ingested e tutusa ma le aofaʻi o nitrogen excreted mai le feces, miaga ma le paʻu, lea e taʻua o le aofaʻiga paleni o nitrogen. O le mea moni, o le paleni i le va o le faʻaauau faifaimea faʻatasi ma le pala o polotini ma amino acids. O aso uma porotini faʻaaogaina o masani tagata e tatau ona teuina i totonu o se faʻapitoa. A faʻafuaseʻi ona faʻateleina pe faʻaititia le faʻaaogaina o meaʻai, e mafai lava e le tino ona faʻatonutonuina le metabolism o le polotini e faʻatumau ai le paleni o le nitrogen. O le taumafaina o le tele o polotini, i tala atu o le mafai gafatia e le tino ona faʻatonutonu, o le a faʻaumatia le faʻapaleni. Afai e te le 'ai i polotini, o le a faiʻai le protein i totonu o lou tino o le a faʻaumatia pea, ma o le a faʻaauau pea ona tupu le paleni o le nitrogen le lelei. Afai e te le uia auala faʻasaʻo i le taimi, e iʻu lava ina oti le tino.

3. Suiga i le suka poʻo le gaʻo: a-keto acid gaosia e le catabolism o amino acids o loʻo gaosia i le metabolic pathway o suka poʻo gaʻo ma eseʻese uiga. a-keto acid e mafai ona toe gaosia i ni amino acid fou, pe liua i le suka poʻo le gaʻo, pe ulufale i le taʻamilosaga o le tri-carboxy e faʻasusu ai ma pala i totonu o le CO2 ma le H2O, ma faʻasaʻoloto le malosi.

4. Auai i le fausiaina o enzymes, homone, ma nisi vaitamini: o le vailaʻau natura o le enzymes o porotini (amino acid molemene tuufaatasiga), pei o amylase, pepsin, cholinesterase, carbonic anhydrase, transaminase, ma isi vaega o nitrogen-o loʻo i ai o homone o polotini poʻo latou mafuaʻaga, pei o le tuputupu aʻe homone, thyroid stimulate homone, adrenaline, inisalini, enterotropin ma isi. Nisi vitamini e liua mai amino acids pe tuʻufaʻatasia ma polotini. Enzymes, homone, ma vaitamini ei ai sona taua tele i le faʻatonutonuina o faʻagaioiga o le tino ma le faʻatupuina o le metabolism.


Taimi Post: Jun-21-2021